Dopisi in izjave za javnost

Nova netransparentnost AKOS oziroma Vlade in nezakonito nadaljevanje postopkov glede uvajanja tehnologije 5g

 

 

Protest proti izvajanju aktivnosti AKOS glede tehnologije 5g, za katere ne obstaja pravna podlaga in se ne upošteva načelo previdnosti

LJUBLJANA, 09. januar 2020 – Na iniciativo Gibanja za človeku prijazno tehnologijo je bil danes na javnih površinah pred upravno zgradbo AKOS v Ljubljani izveden miroljubni spontan ulični shod kot protest na današnji AKOS-ov posveta z operaterji o tehnologiji 5g. Ob tem ugotavljamo, da je v vmesnem času AKOS besedilno korigiral vabila na posvet, objavljeno na spletni strani akos-rs.si.

 

Zahteva za ukinitev uporabe »wi-fi« usmerjevalnikov v vrtcih, šolah, bolnišnicah in domovih za ostarele

Pomembni odsek dopisa: Raziskave kažejo, da je mikrovalovno sevanje še posebej škodljivo za zarodke in majhne otroke. Tudi če otroški možgani prejmejo enak odmerek sevanja kot odrasli možgani, so zaradi njihove velikosti in fiziološkega razvoja izpostavljeni večji nevarnosti. Zato smo zaskrbljeni, ko slišimo, da država celo sofinancira instalacije brezžičnih modemov v naših šolah in ponekod vrtcih. Dejstvo namreč je, da so Francija, Izrael, Ciper ter Belgija v imenu načela previdnosti uporabo wi-fi tehnologije že prepovedala ali vsaj omejile.