Gibanje za človeku prijazno tehnologijoO gibanjuGibanje za človeku prijazno tehnologijo

Gibanje za človeku prijazno tehnologijoGibanje za človeku prijazno tehnologijoGibanje za človeku prijazno tehnologijo| Za Slovenijo brez 5G

Stranka Za zdravo družbo, gibanje Skupaj za zdravje človeka in narave, Zveza ekoloških gibanj Slovenije, Stavbna biologija, Zveza biodinamikov Slovenije, Društvo za biodinamično gospodarjenje Ajda Vrzdenec, Inštitut za produktivnost, Zveza ekoloških kmetov, Društvo za mednarodni razvoj, portal ninamvseeno.org in številni posamezniki smo oblikovali Gibanje za človeku prijazno tehnologijo, v katerem opozarjamo na aktualni problem wi-fi usmerjevalnikov s stališča elektromagnetnega sevanja, predvsem pri izpostavljenosti otrok, nosečnic, bolnikov in ostarelih; ter na nesprejemljivost uvajanja 5G tehnologije v Sloveniji.

Temeljno izhodišče gibanja:

razvoj in tehnologija – da, 

na račun zdravja, narave in okolja – ne!

Zahtevo za moratorij na uvajanje tehnologije 5g (glede na napovedan razpis AKOS in usmeritve Vlade RS) utemeljujemo na ključnem načelu Evropske unije – načelu previdnosti – in več sto neodvisnih mednarodnih znanstvenih raziskavah, ki že danes dokazujejo vpliv elektromagnetnega sevanja na zdravje človeka, naravo in okolje. Načelo previdnosti imamo v Republiki Sloveniji jasno opredeljeno v Zakonu o varnosti okolja:

(1) Uvajanje novih tehnologij, proizvodnih postopkov in izdelkov je dopustno le, če ob upoštevanju stanja znanosti in tehnike ter možnih varstvenih ukrepov ni pričakovati nepredvidljivih škodljivih učinkov na okolje ali zdravje ljudi.

(2) Če obstaja možnost nepopravljivega uničenja okolja ali če so ogrožene njegove regeneracijske sposobnosti, pomanjkanje znanstvene zanesljivosti ne sme biti razlog za odlaganje ukrepov.

Gibanje je pristopilo tudi mednarodnim znanstvenim apelom, na Facebook smo oblikovali skupino Za Slovenijo brez 5g, stran Gibanje za človeku prijazno tehnologijo ter stran Za Slovenijo brez 5G. Posebna peticija za vložitev zakonodajnega predloga za moratorij uvedbe zdravju sporne tehnologije je pridobila že več kot 7.500 podpisov. 

Gibanje je poslalo zahtevo resornim ministrom za ukinitev wi-fi v vrtcih, šolah, porodnišnicah, pediatričnih ambulantah in domovih za ostarele ter zahtevo za uporabo načela previdnost in posledičen moratorij na uvajanje zdravju sporne tehnologije 5g dokler pristojni ne preučijo neodvisnih znanstvenih raziskav o vplivih na zdravje. Prav tako bo Gibanje na Predsednika Vlade Republike Slovenije in ministra za zdravje naslovilo zahtevo, da v okvir Nacionalnega inštituta za javno zdravje umestijo resor za elektromagnetno sevanje in vplive na javno zdravje. 

Če se želite pridružiti Gibanju za človeku prijazno tehnologijo, nam pišite na:

smo@zaslovenijobrez5g.si

Gibanje za človeku prijazno tehnologijo smo: