elon-musk-starlink
· Čas branja: 4 min

Eden najpomembnejših in neutrudnih ozaveščevalev glede škodljivih učinkov elektromagnetnega sevanja, med drugim tudi podpisnik mednarodnega apela znanstvenikov (www.5gspeaceappeal.orgArthur Firstenberg, nas v njegovi najnovejši (julijski) blog-objavi (https://www.cellphonetaskforce.org/wp-content/uploads/2021/07/SpaceX-to-Begin-Worldwide-Service-in-August.pdf) opozarja na pomembno dejstvo, ki s(m)o ga mnogi prezrli. Pa ga verjetno ne bi smeli.

Izpostavlja namreč, da je “29. junija 2021 Elon Musk govoril na svetovnem kongresu Mobile v Barceloni v Španiji. Povedal je, da ima SpaceX trenutno približno 70.000 aktivnih beta preizkuševalcev satelitov Starlink v 12 državah, celotna globalna komercialna storitev (op.prev.: satelitskega interneta) pa se bo začela avgusta. Od prihodnjega meseca bo vsak, ki kupi uporabniški terminal za 500 USD in plača 100 USD mesečne naročnine, imel dostop do hitrega satelitskega interneta od svojega doma ali vozila kjer koli na svetu, razen na polarnih območjih. Kavcijo je položilo že več kot pol milijona ljudi.”

Kaj je SpaceX oziroma njegov satelintski internet Starlink? Starlink je podoben 5G, ki prenaša mikrovalove v visoko usmerjenih žarkih v območju 20 GHz. To pomeni, da bomo (in vsa živa bitja) obsevani s še močnejšimi mikrovalovi, kot smo bili s 4G in prejšnjimi brezžičnimi sistemi, vse brez našega soglasja.

(Vir: https://www.google.com/amp/s/vtdigger.org/2020/10/05/mark-alexander-starlink-is-the-wrong-path-to-broadband/amp/)

K zapisanemu dodajmo še pomeben poudarek, da ne samo, da bomo ljudje in vsa živa bitja obsevani s še močnejšimi mikrovalovi, slednje se bo izvajalo 24/7 in to dobesedno povsod. V gozdu, gorah, mestih, na cesti, na morju, skratka, kjerkoli in kadarkoli. Brez prestanka

Kot še izpostavlja Arthur Firstenberg je “Musk je v svojem govoru razkril, da sončna mreža za vsak satelit ustvari več kot 3000 vatov dejanske moči. Prav ti sončni nizi pa motijo tako vizualno kot infrardečo astronomijo po vsem svetu. In prav sevanje (do zdaj) več kot 5 megavatov kombinirane moči, usmerjene v (končno) milijone močnih žarkov, je tisto, ki radikalno moti elektromagnetno okolje, v katerem živimo, v katerem smo se razvili, ki nas obdaja in neguje, ki ustvarja električno energijo, ki teče skozi naše žile in vodi našo rast, zdravje in življenje.

Musk je spregovoril tudi o orjaški vesoljski ladji SpaceX, ki bo lahko v orbito dvignila 150 ton tovora, ki jo namerava uporabiti za izgradnjo baze na Luni in mesta na Marsu, ki bo pripravljena na prvi test lansiranje v samo nekaj mesecih. Spregovoril je tudi o tem, kaj ga žene. Njegov cilj s SpaceXom je po njegovih besedah “razširiti zavest onstran zemlje.” Njegov cilj s Teslo je po njegovih besedah “pokazati, da je življenje na zemlji dobro s trajnostno energijo.” Njegov cilj z najnovejšim podjetjem Neuralink je po njegovih besedah “dolgoročna umetna inteligenca / človeška simbioza.”

Firstenberg ugotavlja, da se “zdi, da Musk ne ve, da namesto da bi razširil zavest, slednjo uničuje; da namesto da bi zmanjšal uporabo fosilnih goriv, slednjih dejansko porabi izjemno veliko, saj naj bi kmalu izstreljeval rakete tako rekoč že vsak dan. In glede sevanja naj ne bi vedel ničesar.”

Poglejmo sedaj še vsebinske poudarke uvodoma predstavljenega 5g Space Poziva znanstvenikov iz celega sveta, s prvo-podpisanima Rainer Nyberg, (EdD, Professor Emeritus) in Lennart Hardell (MD, PhD, Professor Department of Oncology, Faculty of Medicine and Health, University Hospital):

“Več kot 230 znanstvenikov iz več kot 40 držav je že pred uvedbo 5G izrazilo svoje “resne pomisleke” glede vseprisotne in vedno večje izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem, ki ga ustvarjajo električne in brezžične naprave. Sklicujejo se na dejstvo, da “so številne nedavne znanstvene objave pokazale, da EMR vpliva na žive organizme na ravneh, ki so precej pod večino mednarodnih in nacionalnih smernic”. Učinki vključujejo povečano tveganje za nastanek raka, celični stres, povečanje števila prostih radikalov, genetske poškodbe, strukturne in funkcionalne spremembe reproduktivnega sistema, pomanjkanje učenja in spomina, nevrološke motnje in negativne vplive na splošno počutje ljudi. Škoda presega človeško vrsto, saj je vse več dokazov o škodljivih učinkih tako na rastline kot na živali.”

In poglejmo še, kaj pomeni načelo previdnosti, eno osnovnih načel Evropske unije že leta 2000 (https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2000:0001:FIN:EN:PDF), ki ga je potrdil UNESCO leta 2005 (https://www.eubios.info/UNESCO/precprin.pdf), v aktualni slovenski zakonodaji v obliki 8. člena Zakona o varovanju okolja:

  1. Uvajanje novih tehnologij, proizvodnih postopkov in izdelkov je dopustno leče ob upoštevanju stanja znanosti in tehnike ter možnih varstvenih ukrepov ni pričakovati nepredvidljivih škodljivih učinkov na okolje ali zdravje ljudi.
  2. Če obstaja možnost nepopravljivega uničenja okolja ali če so ogrožene njegove regeneracijske sposobnosti, pomanjkanje znanstvene zanesljivosti ne sme biti razlog za odlaganje ukrepov.

Imamo resen problem. V času, ko nam parodije vlad in oblasti po vsem svetu vsiljujejo razglašeno krizo, se z avgustom 2021 končuje svojevrstna svoboda in nekaj, kar bi morala biti nedotakljjivost ljudi in vseh živih bitij pred neprestanim elektromagnetnim sevanjem. Od avgusta dalje bo vse drugače.  In nikoli več ne bo, kot je bilo.

Dokler ponovno ne bo, kot je nekdaj bilo.

mag. Gregor Kos

Vir slike: https://www.scmp.com/tech/gear/article/3017767/elon-musks-fleet-low-orbiting-starlink-satellites-dot-space-leave

Deli naprej ...