drzava-podpira-proizvajalce
· Čas branja: 3 min

LJUBLJANA, 9. oktober 2023 – Naravnost neverjeten odgovor tržnega inšpektorja na vprašanje, zakaj tudi slovenski regulatorji ne odpokličejo prodajo spornega modela Apple iPhone12 (prvi model iPhone s tehnologijo 5G), ki mu je francoski regulator z meritvami izmeril sevanja, ki presegajo EU predpisni okvir (skupaj s še nekaj modeli drugih telefonov), je dokaz, da država ščiti proizvajalce, beri korporacije. Ne zanima pa je varnost uporabnika, ki bi morala biti vedno in povsod na prvem mestu. Tudi in predvsem zaradi že neodvisno znanstveno dokazanega dejstva, da sevanja mobilnih naprav še posebej škodijo otrokom in mladostnikom, ki jim neodgovorni starši zaupajo uporabo potencialno zdravju in razvoju škodljivih naprav.

Temeljno vprašanje, ki se zastavlja ob tako neposrednem odgovoru tržnega inšpektorja je – če je kogarkoli kadarkoli ob nakupu mobilne naprave prodajalec podučil o varni rabi mobilne naprave? Odgovor je seveda da nikogar nikoli, saj bi prav to vprašanje pri uporabnih sprožilo nujen dvom, da so torej mobilne naprave lahko ne-varne za uporabo! Kar seveda in nedvomno so!

Primer relativno varne uporabe mobilnih naprav pomeni, da naprave nikoli (!) ne pritisnemo ob kožo in jo, če je res nujno, držimo najmanj 5 cm od telesa (glave) ob pogovoru (nikoli pa je ne približujemo glavi oz. telesu ob vzpostavljanju povezave in se zmeraj izogibamo vzpostavljanju povezave v dvigalih, kletnih prostorih oziroma povsod, kjer je signal omejen, saj takrat naprava najbolj »seva«, ker se skuša povezovati, pa ji slednje ne uspeva), sicer pa zmeraj in povsod uporabljamo zvočnike tudi za pogovor. Za vse, ki ne vedo, je uporaba brezžičnih slušalk v ušesih nekaj podobnega kot vožnja avtomobila brez varnostnih pasov in vzglavnikov. Sicer navidezno varna, če se ne zgodi nekaj, kar ni navadna okoliščina.

Razen kadar nujno potrebujemo, nimamo na mobilnih napravah nikoli vklopljenega Bluetootha, Wi-Fi-ja in mobilnega prenosa podatkov, saj slednje pomeni, da se naprava vsako mili-sekundo povezuje v sistem baz oddajnikov ali vsaj išče povezavo. V zaprtih prostorih se izogibamo uporabi Wi-Fi in si morebitno delo z mobilnimi napravami uredimo preko kabelske povezave z optiko, kjer je možno, sicer dovolj stran od telesa (najmanj en meter) in s po možnostjo vsaj priprtim, če ne odprtim oknom.

Najmanj ponoči doma nujno izklapljamo Wi-Fi, po možnosti ga prižgemo s tipko on/off zgolj, kadar ga res potrebujemo. In mobilna naprava v spalni prostor nikoli ne sodi. Ponudba klasičnih budilk je dovolj pestra, da lahko nadomesti napravo, ki neprestano označuje vas položaj in se ne-izklopljena ves čas povezuje v mobilno omrežje.

V nadaljevanju vam v branje posredujemo odgovor tržnega inšpektorja in upamo, da vam bo vzbudil tisti nujen vzgib dvoma, ki je potreben, da postanemo ozaveščeni uporabniki potencialno nevarnih naprav, ki so na žalost postale stalnica in »klop« v našem vsakdanu:

trzni-inspektorat-1
trzni-inspektorat-2
Deli naprej ...