lazi-koncati
· Čas branja: 6 min

POROČILO O NEIONIZIRNEM SEVANJU

MICROWAVE NEWS, 9. APRIL 2020

*Laži se morajo končati – čas je za razpustitev ICNIRP

DEJSTVA SO POMEMBNA, ZDAJ BOLJ KAKOR KADARKOLI PREJ

Vsi smo osupli in zaskrbljeni. Svet se je na videz čez noč spremenil in ne vemo, kdaj in kako se bomo vrnili v normalno stanje – karkoli že to pomeni. Ena stvar, ki nas ne bi smela skrbeti, je, ali je 5G sevanje odgovorno za COVID-19? Ni. Ni verodostojnih dokazov, ki bi dokazovali povezavo. Številni podatki sicer kažejo, da različne vrste radiofrekvenčnega sevanja lahko vplivajo na naš imunski sistem. (1) Vendar, tako kot vse ostalo pri elektromagnetnem sevanju, tudi potrebne nadaljnje raziskave niso bile nikoli izvedene in nihče zagotovo ne ve, ali nas elektronski smog naredi bolj ranljive za bolezni.To razpravo bom zato pustil za drugič.

Vendar obstaja vsaj ena vzporednica med tem, kako smo se v zadnjih mesecih borili s COVID-19, in kako smo se zadnjih nekaj desetletij ukvarjali z elektromagnetnim sevanjem. V obeh primerih je znanost bila na drugem mestu, za politiko. Nerazlikovanje dejstev od fikcije je boj proti koronavirusu še poslabšalo, zlasti v ZDA. To lahko rečemo tudi za način, kako so se vlade in znanstveni odbori spoprijeli z zdravstvenimi tveganji zaradi elektromagnetnega sevanja.

Javnost že od sedemdesetih let dalje prejema laži in polresnice o vplivih radiofrekvenčnega / mikrovalovnega sevanja na zdravje. Kampanja je ustvarila področje zmede, zlasti v zvezi z mobilnimi telefoni in rakom. Zakaj bi bil v tem okolju kdo presenečen, da so senzacionalne teorije zarote o 5G našle plodna tla?

Spletno mesto Microwave News je polno člankov, ki opisujejo, kako je bila javnost vedno znova in znova zavedena. Tu sta dva aktualna primera tistih, ki naj bi bili svetovni strokovnjaki in nas varovali pred nevarnostmi sevanja radiuofrekvenčnih elektromagnetnih polj (RF EMP): člani Mednarodne komisije za zaščito pred neionizirnimi (ICNIRP). Po vsem svetu so smernice ICNIRP dejanski standardi za varno izpostavljenost RF EMP.

“NI DOKAZOV ZA RAKA”

Prvi primer je Eric van Rongen iz Nizozemske, sedanji predsednik ICNIRP. Van Rongen je objavil šestminutni pregled posodobljenih standardov izpostavljenosti radiofrekvenčnim valovom, ki jih je Komisija izdala pred približno mesecem dni. V njegovi PowerPoint prezentaciji lahko slišite, kako pravi: “Na podlagi vseh znanstvenih informacij ni dokazov o nastanku raka zaradi radiofrekvenčnih polj” (glejte diapozitiv spodaj).

diapozitiv-evidenca

Vir: ICNIRP

Vsak, ki je pozoren, ve da je to – če ne izbiramo besed – laž. Van Rongen in drugi člani ICNIRP bi morali iti do najbližje table in napisati 100-krat: Ameriški nacionalni toksikološki program je našel “jasne dokaze”, da izpostavljenost radiofrekvenčnemu (RF) sevanju lahko povzroči raka. Hitro bi dodal, da je študija NTP le ena izmed mnogih, ki kažejo povezavo med RF in rakom. To je najpomembnejša in najbolj prepričljiva, a ne edina raziskava. ICNIRP se morda ne bo strinjal z ugotovitvijo NTP, toda to je pokazala ta študija na živalih v višini 30 milijonov dolarjev. Člani ICNIRP želijo, da mislite, da oni vedo bolje in da so rezultati NTP študije nezanesljivi.

Kmalu po objavi podrobnosti raziskave NTP je švedinja Maria Feychting, podpredsednica komisije ICNIRP, sporočila, da ima NTP študija metodološke pomanjkljivosti. Ko so jo opozorili na njeno zmoto, je bila Feychting-ova stisnjena v kot. Nikoli pa ni ponudila razlage ali opravičila za to zmoto. Ali je to kaj drugače od tistih, ki širijo govorice o povezavi med 5G in epidemijo COVID-19? Vsak deluje tako, kot želi verjeti, ne pa na podlagi dejstev. Mahinacije Feychtin-ove so morda bolj škodljive, ker jo podpira ugled Karolinskega inštituta, v katerem dela.

POGREŠAMO NASLOVNE NOVICE IZ LETA 2018

Drugi primer je poročilo, ki ga je za švedsko Upravo za varstvo pred sevanji pripravila devetčlanska skupina strokovnjakov. Uprava vsako leto pripravi novice o najpomembnejših znanstvenih dogodkih v preteklem letu na področju vpliva EMP in radiofrekvenčnega sevanja na zdravje. Eric Van Rongen, predsednik ICNRP in švicar Martin Röösli, ki je prav tako član ICNIRP, sta člana te strokovne skupine. (kdor ima potrditev kot član komisije ICNIRP, dobi povabilo za sodelovanje tudi v drugih svetovalnih skupinah). Poročilo strokovne skupine za leto 2019, ki je bilo nedavno na voljo, zajema prispevke, „objavljene od aprila 2018 do vključno decembra 2018.“ Pri tem sta dva člana ICNIRP in njunih sedem kolegov (2) bili prepričani, da poročilo o študiji NTP ne obstaja. Študija ni omenjena, niti citirana. V poročilu za švedsko Upravo za varstvo pred sevanji teh devet strokovnjakov ni omenilo NTP študijo.

Dejansko pa je bilo končno poročilo NTP objavljeno 1. novembra 2018. Lahko trdim, da je bilo opozorilo Nacionalnega toksikološkega programa (NTP) najpomembnejši razvoj na področju vplivov radiofrekvenčnega sevanja na zdravje, ne le v letu 2018, temveč v celem desetletju in najverjetneje v novem tisočletju. Kljub temu se je strokovna skupina odločila, da ga prezre. (3)

Erica Van Rongen-a in Martina Röösli-ja sem vprašal, zakaj ugotovitve NTP niso v njihovem poročilu, čeprav so bile objavljene v časovnem obdobju, ki ga je zajemalo njihovo poročilo za švedsko Upravo. Odgovorila sta, da je bilo poročilo NTP obravnavano v njihovem prejšnjem povzetku (ki zajema obdobje od aprila 2017 do marca 2018). Martin Röösli je menil, da sem preveril napačno letno poročilo.

O ugotovitvah NTP je res bila razprava v prejšnjem švedskem porčilu. Toda ta je temeljila na starejšem osnutku NTP, kjer se je osebje odločilo za šibkejšo oznako “nekaj dokazov” o raku. Kasneje, po poglobljenem javnem strokovnem pregledu, je NTP okrepil sklep o „jasnih dokazih“ raka zaradi RF sevanja.

To je bila glavna novica leta 2018. “Jasni dokazi” so spremenili igro in izpuščanje študije NTP iz letnega poročila je zanesljiv znak pristranskosti članov te strokovne skupine. Zaključek NTP se je zdaj kvalitativno razlikoval od prejšnjega osnutka – to bi lahko bil naslov poročila skupine za leto 2018. Toda Eric van Rongen, Martin Röösli in drugi so to poročilo NTP prezrli.

ČAS JE ZA ČIŠČENJE HIŠE

To se ne more več nadaljevati. Prvi korak je razpustitev komisije ICNIRP-ja, ki jo je ustanovil Mike Repacholi. Tudi švedska skupina mora biti razpuščena in ponovno vzpostavljena z bolj uravnoteženim članstvom. Dejansko je treba razširiti vse strokovne odbore, da bodo vključevali tiste strokovnjake, ki dopuščajo, da je na delu več kot samo radiofrekvenčno segrevanje tkiv.

Toda najpomembnejše je, da se ustavijo laži in izkrivljanja. V nasprotnem primeru se bodo teorije zmede in zarote še naprej širile. Rezultat tega je, da bo celotnemu raziskovalnemu področju o radijskih frekvencah manjkalo verodostojnosti, kar je na žalost cilj mnogih vodilnih akterjev.

VIR: https://microwavenews.com/news-center/time-clean-house

OPOMBE:

(1) Cindy Sage in Stephanie Kerst sta pred kratkim sestavili seznam več kot dvajsetih raziskav, ki kažejo motene imunološke odzive po izpostavljenosti neinionizirnemu sevanju z nizko intenzivnostjo. Na voljo je na spletnem mestu BioInitiative Report.

(2) Ostali člani švedske skupine so: Anke Huss (Nizozemska), Aslak Harbo Poulsen (Danska), Clemens Dasenbrock (Nemčija), Heidi Danker-Hopfe (Nemčija), Lars Mjönes (Švedska, znanstveni sekretar), Leif Moberg (Švedska, predsednik) in Maria Rosaria Scarfi (Italija).

(3) V povzetku poročila za leto 2018 manjka tudi Ramazzini študija na živalih. Ta je prav tako odkrila raka, ki je bil popolnoma enake vrste redkega tumorja (malignega švannoma srca), kot so ga našli v študiji NTP. Dokument Ramazzini je bil objavljen v Environmental Research avgusta 2018. Objavljen je bil v lanskem poročilu, kjer pa so ga zavrnili na podlagi argumentov, ki so bili neutemeljeni

Deli naprej ...