mikrovalovni-sindrom-5g
· Čas branja: 2 min

Dve prej zdravi osebi, moški, star 63 let in ženska, stara 62 let, sta bila deležna simptomov mikrovalovnega sindroma po namestitvi bazne postaje 5G za brezžično komunikacijo na zgornji strehi njunega stanovanja.

Na istem mestu je bila prisotna bazna postaja za prejšnjo tehnologijo generacije telekomunikacij (3G/4G) že nekaj let. Zelo visoko radio-frekvenčno (RF) sevanje z najvišjo (najvišjo izmerjeno najvišjo vrednostjo) ravnjo 354.000, 1.690.000 in > 2.500.000 μW/m2, je bilo trikrat izmerjeno v spalnici, ki se nahaja le 5 metrov pod novo bazno postajo 5G, v primerjavi z najvišjimi 9.000 μW/m2 pred uvedbo 5G.

Hitro nastajajoči simptomi po uvedbi 5G so bili značilni za mikrovalovni sindrom z npr. nevrološkimi simptomi, tinitusom, utrujenostjo, nespečnostjo, čustveno stisko, kožnimi boleznimi in spremenljivostjo krvnega tlaka. Pri ženski so bili simptomi bolj izraziti. Zaradi resnosti simptomov je par zapustil svoje stanovanje in se preselil v majhno pisarno z najvišjim RF sevanjem 3.500 μW/m2. V nekaj dneh se je večina njihovih simptomov ublažila ali popolnoma izginila.

To anamnezo lahko obravnavamo kot klasičen provokativni test. Ravni RF sevanja v stanovanju so bile precej pod predlagano »varno« mejo, pod katerim naj ne bi prišlo do učinkov na zdravje v skladu s priporočili Mednarodne komisije za neionizirajoče sevanje (ICNIRP).

Predstavljene simptome mikrovalovnega sindroma so povzročili netoplotni (!) učinki RF sevanja in potrebno je poudariti, da smernice ICNIRP, ki se uporabljajo v večini držav vključno s Švedsko, ne varujejo zdravja ljudi. Smernice, ki bi temeljile na vseh bioloških negativnih učinkih RF sevanja, so nujno potrebne, tak kot spremljanje zdravja ljudi, ne nazadnje prav zaradi hitro naraščajočih ravni izpostavljenosti.

Lennart Hardell, Mona Nilsson

Objavljeno: 10. 1. 2023

Deli naprej ...