sodba-nemcija-EHS
· Čas branja: 4 min

Martin Weatherall: Elektromagnetno preobčutljivost (EHS) nekdanjega mehanika radarjev nemške vojske je prizivno sodišče priznalo za poklicno bolezen v upravnem sporu v nemški državi Schleswig-Holstein (Schleswig-Holsteinisches Oberverwaltungsgericht)

3 LB 21/11, 13. september 2012

Tožnik je delal za nemško vojsko (Bundeswehr) od leta 1970 do 1992 kot mehanik za radarske sisteme. Med delom je bil izpostavljen ionizirnem in neionizirnem sevanju. Tožnik je od leta 1973 trpel zaradi vnetja, nalezljivih bolezni in palpitacij srca. Od leta 1976 je trpel tudi zaradi vznemirjenosti, motenj spanja, utrujenosti, pomanjkanja koncentracije in skrajnega pozabljanja, ekstremnih glavobolov, motenj imunskega sistema, alergij na hrano in drugih alergijskih simptomov, slabega vida, znojenja, izčrpanosti do sredine 90. let.

Tožnik je dobil diagnozo elektromagnetne preobčutljivosti (EHS, nekdaj imenovane mikrovalovna bolezen) in leta 1993 je bil zdravljen na dveh klinikah. Leta 1994 je Zvezna republika Nemčija kot njegov delodajalec zavrnila priznanje njegove bolezni kot poklicne bolezni in je trdila, da ni dokaza, da so simptomi posledica izpostavljenosti EM sevanju. Tožnik se je leta 1994 upokojil.

Tožnik je zoper nekdanjega delodajalca- Zvezno republiko Nemčijo- vložil tožbo na Sodišču za upravne spore v Schleswigu, da bi prejel to priznanje. Sodišču je dal več poročil strokovnjakov, ki so preučevali njegove delovne pogoje, kakor tudi drugih radarskih-mehanikov. Ker je sodišče ugodilo tožnikovi tožbi, je tožena stranka (država) vložila pritožbo na Višjem sodišču in trdila, da odbori in izvedenci – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Mednarodna komisija za zaščito pred neionizirnim sevanjem (ICNIRP) in nemški odbor za zaščito pred sevanjem (Strahlenschutzkommission – SSK) menijo, da izpostavljenost elektromagnetnim poljem pod standardi ne povzroča fizičnih poškodb.

Tožnik je na sodišče poslal študijo prof. dr. med. Karla Hechta iz leta 2001 o „Učinkih elektromagnetnih polj“ in poročilo fizika medicine dr. rer nat Lebrechta von Klitzinga o bioloških učinkih pulzirajočih visokofrekvenčnih valov pod standardi kot tudi sinopsis prof. Hechta iz leta 2005, ki je pojasnil, da je večina osebja, ki je bilo izpostavljeno sevanju, trpelo zaradi simptomov, imenovanih „mikrovalovni sindrom“.

Sodišče je imenovalo drugega izvedenca, ki je v letih 2005 in 2006 poročal, da tožnikovih simptomov ne povzročajo ionizirna ali neionizirna sevanja niti ne kombinacija obeh. Po zaslišanju več drugih izvedencev – med njimi prof. Karl Hechta in prof. dr. nat Lebrecht von Klitzinga – sodišče je imenovalo drugega izvedenca in – po ponovnem zaslišanju – toženo stranko zavezalo, da v razsodbi z dne 20. avgusta 2008 ugodi zahtevi tožnika.

Po pritožbi delodajalca je najvišje Zvezno sodišče za upravne zadeve (Bundesverwaltungsgericht) izjavilo, da odločba krši zvezni zakon, saj sodišče ni vložilo dovolj naporov za raziskovanje dejstev. Prizivno sodišče je nato imenovalo tretjega izvedenca, ki je izjavil, da je mogoče dokazati kot vzročno povezavo med tožnikovo izpostavljenostjo in njegovo boleznijo. Sodišče je ponovno razsodilo v korist tožnika in odločilo tudi, da druga pritožba ni dovoljena. Pritožba tožene stranke zoper to na najvišjem Zveznem sodišču ni bila uspešna. Posledično je potrditev postala pravno zavezujoča.

Komentar:

Upoštevajte, da je Sodišče zavrnilo izvedensko mnenje vlade, vključno z zanašanjem na ICNIRP in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), in njihovo trditev, da… ni dokazov o bioloških poškodbah in da je namesto tega sprejelo pričanje prof. Hechta in prof. Von-Klitzinga.

N.B. Upoštevajte pa tudi, da je velika pravna razlika med Nemčijo (kjer je EHS poklicna bolezen) in Švedsko (kjer je EHS funkcionalna okvara s simptomi, ki jo Nordijski Svet Ministrov leta 2000 klasificiral kot diagnozo na podlagi poklicno povezanih simptomov, s kodo ICD-10.

Olle Johansson : Razprava o elektromagnetni preobčutljivosti se je zdaj razvila na naslednji nivo in EHS je bila sprejeta kot „poklicna bolezen“ na najvišjem Prizivnem sodišču v Nemčiji. Protokol dr. Von Klitzinga za diagnosticiranje elektromagnetne preobčutljivosti (EHS) temelji na motnjah srčnega ritma in mikro cirkulacije kot ključnih kazalcih EHS.

POVZETEK:

Peta generacija telekomunikacijskih tehnologij, 5G, je bistvenega pomena za dosego evropske gigabitne družbe do leta 2025. Cilj – z neprekinjeno peto generacijo brezžične komunikacije pokriti vsa mestna območja, železnice in glavne ceste  je mogoče doseči le z ustvarjanjem zelo goste mreže anten in oddajnikov. Z drugimi besedami, število baznih postaj z višjimi frekvencami in drugih naprav bi bilo znatno povečano.

Ob tem se postavlja vprašanje, ali bodo negativno vplivale na zdravje ljudi in okolje višje frekvence in milijarde dodatnih povezav, ki bodo po raziskavah pomenile stalno izpostavljenost celotne populacije, vključno z otroki. Ker raziskovalci na splošno menijo, da takšni radijski valovi ne predstavljajo grožnje za prebivalstvo, raziskave do zdaj niso obravnavale stalne izpostavljenosti, ki bi jo uvedla 5G.

V skladu s tem del znanstvene skupnost meni, da je potrebno več raziskav o potencialnih negativnih bioloških učinkih elektromagnetnih polj (EMP) in 5G, zlasti glede na pojav nekaterih resnih bolezni. Nadaljnja preučitev je potrebna glede združevanja raziskovalcev iz različnih strok, zlasti medicine in fizike ali inženiringa, za nadaljnje raziskave učinkov 5G.

Trenutno veljavna določba EU o izpostavljenosti brezžičnim signalom; Priporočilo Sveta o omejitvi izpostavljenosti prebivalstva elektromagnetnim poljem (0 Hz do 300 GHz) je zdaj staro 20 let in tako ne upošteva posebnih tehničnih lastnosti 5G.

EPRS | European Parliamentary Research Service Author:

Miroslava Karaboytcheva Members’ Research Service PE 646.172 – February 2020

Deli naprej ...