pametno-ravnanje-s-telefoni
· Čas branja: 3 min

Če v vrstice spletnih iskalnikov vpišete ne-5G telefon ali pametni telefon zadetkov ne boste deležni. Presenečeni? Brez potrebe, gre zgolj za dejstvo, ki ga ozaveščeni ponavljamo že leta, da je ključ širjenja sporne brezžične tehnologije ne zgolj v postavitvah baznih postaj, temveč predvsem v številu povezanih naprav, ki v medsebojni povezljivosti tvorijo in »dvigujejo« sistem.

Prvi postulat naj ostaja, da otroci najmanj s t.i. pametnimi telefoni nimajo česa početi. Ne glede na to, kako se staršem zdi, da lahko uporaba tehnologije pozitivno vpliva na njihov razvoj, temu ni tako. Celo Zdravniška zbornica v izdani publikaciji »Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih« posebej izpostavlja negativne vplive uporabe zaslonskih tehnologij pri otrocih in mladostnikih: slabše kognitivne sposobnosti; slabši uspeh na razvojnih testih ter manjša učna uspešnost; odstopanje na področju govorno-jezikovne komunikacije; motnje pozornosti in izvršilne funkcije; motnje spanja; kratkovidnost, sindrom utrujenih oči; debelost; depresija.

Torej več kot dovolj razlogov, da razumemo, zakaj zaslonska tehnologija in otroci enostavno ne gredo skupaj. Alternativa za vse, ki vas skrbi t.i. varnostni vidik: na trgu je dovolj »klasičnih« telefonov, brez nepotrebnih aplikacij, ki izvajajo osnovne funkcije klica in sprejemanja sporočil. To je vse, kar otrok do odraslosti potrebuje.

Sledimo odrasli uporabniki, kjer je ponovno več nivojev ozaveščenih uporabnikov. Najprej, tudi mi skušajmo ne postati suženj (ne)pametnemu telefonu, ki ve o nas vse in vse naše gibanje in navade pridno beleži. Res to potrebujemo v življenju? Če/ko ga že uporabljamo prav tako nikakor nimamo ves čas vključenih povezav kot je wi-fi, bluetooth in prenos podatkov! Vključenost slednjih namreč pomeni, da se vaša naprava ves čas, prav vsako milisekundo povezuje v omrežje ali slednjega ves čas išče (zato je najbolj kritično, ko smo v dvigalih, garažah ali kletnih prostorih, kjer so povezave minimalne in se naše naprave temu primerno še toliko bolj »naprezajo«).

Bluetooth ne uporabljamo, ker tudi povezljivosti v avtomobilu na ta način ne želimo. Wi-fi prav tako uporabljajmo zgolj v skrajni sili. Če pa že moramo dostopati do podatkov za nek omejen čas, ko to resnično rabimo, slednje izvedimo z uporabo prenosa podatkov, nikakor s položeno napravo na/ob glavo ali telo in ob uporabi pogovora (za aplikacije kot je Signal, Whatsapp ali Viber) zmeraj z uporabo zvočnika, da je torej lahko naprava varno stran od nas (naj bo recimo en meter od nas).

Ko smo v službi in/ali doma lahko katerikoli (ne)pametni telefon priključimo na žično omrežje, za kar potrebujemo t.i. ethernet ali interenet kabel ter potem za iOS Apple naprave vmesnik (t.i. »Lightning to RJ45 Ethernet OTG Adapter for iPhone«) oziroma za Android (t.i. »USB-C to RJ45 Ethernet LAN Network Adapter). Povsod, kjer t.i. internet ali ethernet kabla nimamo na voljo, uporabimo Tenda vmesnik, ki je na voljo tudi v trgovini TechTrade.

In potem smo na uvodnem izzivu, da nam spletni brskalniki ne omogočajo izbora ne-5G naprav. Za izbor slednjih, ki so na trgu seveda še na voljo, bomo torej porabili nekaj več časa. Pri ponudniku A1, na primer, moramo v izborni tabeli telefonov najprej označiti vse 5G naprave, ki so na voljo (»sistem« seveda ne omogoča izbora brez 5G) ter vse, ki jih sedaj prikaže (trenutno 55) označimo kot »v ožji izbor«. Zatem izbor »5G« zopet umaknemo, da pokaže vse naprave in tako vidimo vse naprave, ki niso »izbrane«, torej vse brez 5G. Nekaj primerov:

  • Samsung Galaxy A14
  • Huawei Nova 10 SE
  • Samsung Galaxy A04s
  • iPhone 11 (zadnji iPhone brez 5G)
  • Realme 9

Zaključek: ostanimo pametni. Mi, ne naprave. Trg nam to omogoča. Na nas je, da smo ozaveščeni vse čas in da ne pristanemo na hitre nakupe ali izgovor na pomanjkanje informacij/iskalnikov.

Ekipa ZaSlovenijoBrez5g.si

Deli naprej ...